Web sitesini oluşturmadan önce bilmeniz gereken 8 madde
Firmalar için temel ihtiyaç olan web sitesini oluşturmadan önce bilmeniz gerekenleri sizin için derledik;
1.ALAN ADI BULMA
İyi bir alan adı seçimi başlangıç için çok önemlidir. Doğal olarak herkes, anahtar kelimeleri içeren ve genel olarak başkası tarafından alınmış isimler beğenir ve seçer.
Daha önce alınmamış ve anahtar kelimeler içeren bir alan adı için yaratıcılığınızı kullanmanız gerekir.
Her şeyden önce hatırlaması ve hata olmadan yazması kolay bir alan adı seçmek gerekir. Bunun için kendi adınızı kullanabilirsiniz. Hem kişilerin aklında yer edinir hem de hatırlanması çok olay bir alan adı almış olursunuz. Bu durumda kişilerin sizi bulmadı da kolay olacaktır.
Alan adı almak için bir miktar para ödemek gerekir. Bunu da pazarlama giderlerine dahil etmek gerekir.
2.WEB HOSTING
Alan adını aldıktan sonra web hosting hizmetine ihtiyacınız olacaktır. Bu hizmeti ücretsiz alabileceğiniz sitelerde genellikle rekabet yüksek olduğu için, ücretli sitelerden hizmet almanızı tavsiye ederiz.
Web hosting hizmeti için firma seçerken yükleme hızı süresi önemlidir. Sitenizin performansını sınırlayacak olan sitelerden uzak durun.
3.WEB SİTESİ PLANLAMA
Kimi insanlar için en önemli ve karmaşık konu, kimileri için ise en kolay karar verilen kısımdır. Bir web sitesi kurulumu için bir çok alternatif mevcuttur.
Statik Web Sitesi - Frontpage, Dreamweaver vb. Gibi yazılımlarla oluşturulmuştur.
Blog Web Sitesi - WordPress, Typepad gibi yazılımları kullanarak oluşturulur.
İçerik Yönetim Sistemi (CMS) - Drupal, InsightCreation, Joomla vs…
Bu planlama kendimizi 5 yıl içerisinde nerde gördüğümüze göre değişir ve şekillenir. Gelecekte yapılacakları hesaba katarak bir plan çizmek önemlidir.
Büyüdükçe ve ağımız genişledikçe kurulan sistemi daha kolay organize edebilmemiz için, sistem oluşumuna bugünden özen göstermeliyiz.
4.WEB SİTENİZ İÇİN İÇERİK BULMA
Bir çok içerik geliştiricinin zorlandığı ve başaramadığı noktalardan biridir. Herkes içeriğin en iyi olması gerektiğini bilir ve farkındadır. Ancak iyi bir içerik oluşturmak sanıldığı kadar kolay değildir.
Kimi yardımcı firmalar içerik oluştururken başka sitelerden kopyalamanın bir sakıncası olmadığını düşünür ve uygulatır. Ancak bu pratikte doğru ve uygun değildir.
Web sitenizde özgün bilgi ve içerik ile kendi sisteminizi anlatmanız gerekmektedir.İçerik geliştirme çok geniş bir konu olduğu için anlatılacak bir çok konu bulmak ve bilgilendirme yapmak mümkündür.
Bir metin yazarı kadar iyi olmasanız da, sisteminizi ve ürünlerinizi detaylı bir şekilde anlatmalı ve özgün içerik ile okuyucuyu bilgilendirmelisiniz.
5.WEB SİTENİZİ OLUŞTURMA
Sıra siteyi oluşturmaya geldi. Web sitenizin hangi taban dayanarak yapıldığı önemli bir konudur.
HTML ve CSS kullanılarak bir web sitesi oluşturmayı öğrenmek epey zordur. Bu nedenle hazır templateler alıp üzerinde değişiklik yapmak işimizi daha kolay kılar.
Yardımcı olması açısından; “Güzel Web Tasarımının İlkeleri!” Konulu harika bir kitap var.
Dreamweaver vb. İle oluşturulmuş statik bir web sitesi için satın alabileceğiniz binlerce web sitesi şablonu mevcuttur. Sizin için en iyisini ve en kullanışlı olanını bulabilir ve satın alabilirsiniz.
Aynısı diğer platformlarda da geçerlidir. Bir seçim yaparken akılda tutulması gereken önemli bir öğe, sayfanın ne kadar hızlı yüklendiğidir.
Sitenizin indirilmesi bir dakikayı geçerse bir çok kişi sitenizi ziyaret etmekten vazgeçecektir.
6.WEB SİTENİZİN YAYINA GEÇMESİ
Günümüzde bir web sitesi yayınlamak olabildiğince kolay ve hızlı yapılıyor. Dreamweaver, Frontpage ve diğerlerinin zaten bir FTP'si var.
Web hosting hizmeti aldığınız firmanın, sitenizi yayınlaması için gerekli tüm oluşumlara sahip olması gerekir. Ama yine de kontrol edilmelidir.
Çoğu zaman bir içerik yönetim sistemi Drupal veya WordPress'inizde bulunan web sunucunuzda aktif hale getirmek zorundasınız. Ardından, yeni içeriğinizi sisteme girmeniz gerekmektedir. Drupal ve WordPress üzerine kurulu siteler ile içeriğinizi yayınlamak için Winjournal, Macjournal veya Marsedit gibi yazılımları kullanabilirsiniz
7.WEB SİTENİZİ DESTEKLEYİN
Yeni web sitelerinin arama motorunda üst sıralara çıkması için emek, zaman ve sabır gerekmektedir. Bu durum günler, haftalar hatta aylar alabilir. Bu emeğin meyvelerini toplamak ise 1 yılı bulabilir. Sitede yazılı anahtar kelimeler ve özgün içerikler bu süreci hızlandırabilir.
8.WEB SİTENİZİN BAKIMI
Web sitenizde içerik yönetim sistemi ve bir blog sistemi var ise sürekli güncel tutmalı ve revizyonlar yapmalısınız.
Ayrıca siteniz için yedekler almalı, yazılımı güncel tutmalısınız. Bunun için de biraz zaman harcamak gerekecektir.Zaman içinde bu işlemleri sürekli yaptıkça sizin için bir standart haline dönüşecektir.
Sadece deneme amaçlı web sitesi oluşturuyorsanız tekrar düşünmenizi tavsiye ederim. Sanılandan çok daha fazla emek, zaman ve para gerektiren bir iş olduğu için gerçek anlamda yapacağına inanmayan kişilerin bu işleyişe hiç dahil olmaması belki de kendileri için daha iyi olacaktır.